Ålderdomen är ingenting vi väljer utan något vi får och en gåva vi borde vara tacksamma för – istället för att bekämpa- och i många fall förnekar. Men hur du än blundar för att du blir äldre så kommer det en dag då ålderdomen knackar dig på axeln. Har vi tur får vi åldras till vår fördel och leva ett friskt funktionellt liv länge. Det finns dock några enkla sunda knep att ta till för att hålla hälsan i trim och insidan- samt utsidan så vital som möjligt längre.

1 # Motionera varje dag: Hård elitträning sliter på kroppen men hälsosam motion är livsförlängande. Se till att du gör något pulshöjande minst 30 minuter dagligen.

2# Återfukta: Kroppen står till större delen av vatten och det är viktigt att återfukta den genom att dricka mycket vatten och skära ner på vätskedrivande livsmedel som t.ex. kaffe och alkohol.

3# Vitaminer: Vitaminer som A, B5 E- , C-vitamin och Karotin skyddar hyn. Avokado, nötter, broccoli och fisk- & skaldjur, ostron m.f.l innehåller dessa vårdande ämnen.

4# Omega 3, 6 och olivolja: Omega-3 i fiskolja och fet fisk är en bra fettsyra för huden. Extra omega-3 kan verka inflammationshämmande och motverka akne och andra inflammatoriska hudbesvär om man i övrigt äter mycket omega-6. Omega-3 fettsyrorna bygger upp cellernas membran och en kost rik på omega-3 ger efter några månader ofta en hud som kan kännas mjuk och elastisk. Genom att omega-3 verkar antiinflammatoriskt kan olika typer av inflammationer i huden minska. Det samma gäller enkelomättade fettsyror som det finns rikligt av i olivolja.

5 # Tobak och snus: Det kommer väl inte som en chock att rökning dödar? Rökning hämmar även fertiliteten och ger upphov till fosterskador.

6 # Ät hälsosamt: Ät allsidigt från kostcirkelns a´la tallriksmodellen men tänk på att hushålla med energin. I dagens “ligg- och sittsamhälle” så förbrukar vi inte särskilt mycket energi så 70-talets tallriksmodell gör dagens människa fet. Planera tre huvudmål och två lätta näringstäta mellanmål- jämt fördelade över dagen.  Fördela kolhydrater, proteiner och grönsaker frukost och lunch 30/30/30 och dra ner på kolhydraterna efter lunch. Om du, som de flesta efter 30 har lätt att lägga på dig. Om du har omvänt problem så behöver du dina kolhydrater.

7# Sakta ner!: Stress är en modern folksjukdom och en lång tid av allvarlig stress dödar. Tänk på att varva ner mellan alla “måsten” och lär dig att skjuta på vissa åtaganden. Om du gör dig mindre tillgänglig så blir du också mer intressant. Att stressa gör dig både ful (rynkig och glåmig), fet och även stress påverkar fertiliteten negativt för kvinnor. Det funkade både för Greta Garbo och Agnetha Fältskog ;)

8 # Sover du?: Sömnen är en otroligt viktig ingrediens i receptet för att må bra. Det är viktigt att du sover på rätt tider om dygnet och får din djupsömn. På natten reproducerar kroppens celler och du “läker” inför en ny dag. Försök att hitta ett sätt att hitta regelbundenheten i dina sömnvanor. En god bok och ett glas mjölk är ett bra sömnpiller om John Blund envisas med sin frånvaro ;)

9# LEV: I detta vattenkammade paragrafsamhälle där vi förväntas stämpla in och ut, sparar till semestern, köar vart vi en ska och måste ansöka om det vi vill ha … Så tror jag att det är superviktigt att man hittar ett sätt att frigöra sig på. Utmana dig själv genom en träningsform eller något annat som får dig att växa. Trivs du inte där du är idag så gör en förändring. Var sann mot dig själv. Tillåt dig själv att känna, njuta, skratta, gråta, skrika, kämpa, längta och att  LEVA! Stå inte i kö till ditt eget liv …

10 # Du är vad du tänker: Jag är övertygad om att oro, stress och negativa tankar gör oss sjuka. Fastna inte i negativa tankebanor, vilka oftast grundas i rädsla över att misslyckas. Ställ dig frågan: är det så farligt att misslyckas??? Vad är det värsta som kan hända? Bitterhet gör att vi åldras i förtid. Du blir bitter då du finner dig själv i en situation som du inte trivs med. Att medvetet gå mot sitt bättre vetande gör att du tappar din självrespekt och du utvecklar efter hand en bitterhet. Livet är för kort för det. Våga vilja förändra!

Lycka till!

Malin Nylén 38 år - Chefredaktör Sportguiden

 

Malin Nylén

Chefredaktör Sportguiden